Kris en Inse in Senegal

In het kader van de postgraduaatopleiding “Internationaal sociaal werken in mondiale context” vertrekken wij op 1 oktober 2006 naar Senegal. Wij zullen er gedurende 6 maanden werken en leven in een Frans-Senegalees project in Mbour.

dinsdag, maart 27, 2007

Nr. 7: Khady en Mohammed

Mohammed is een jongetje waar wij allebei tijdens onze stage op Unité familiale mee gewerkt hebben. Hij heeft bij ons een speciaal plekje in ons hartje veroverd. Niet alleen omdat hij een ultra-schattig kereltje is, maar ook omwille van ‘zijn verhaal’.

Mohammed is op Vivre Ensemble terecht gekomen toen zijn mama, Khady, onschuldig in de gevangenis belandde. Zijn papa zat verwikkeld in het drugsmilieu, maar nam de benen toen de politie hem kwam arresteren. Vandaar dat Khady voor zijn fouten moest opdraaien. Zulke dingen gebeuren in Senegal helaas regelmatig.

Gedurende de afgelopen twee jaar woonde Mohammed in Vivre Ensemble, en het laatste half jaar daarvan hebben wij samen met hem regelmatig zijn mama in de gevangenis bezocht. Tijdens deze bezoeken merkten we hoe graag Khady haar zoontje zag en hoe zwaar het voor hen beiden was om elkaar te moeten missen.

Vrijdag 23 maart was voor Khady en Mohammed een heel speciale dag. Op deze dag kreeg onze oogappel namelijk bezoek van zijn ‘vrije mama’. Jammer genoeg kon Mohammed door een administratieve fout nog niet onmiddellijk mee naar huis.

Over een weekje kan Mohammed echter wel bij zijn mama gaan wonen. Intussen neemt Khady de tijd om haar eigen leven weer een beetje op orde te krijgen, wat voor haar op dit moment niet gemakkelijk is. Voorlopig kan ze terecht bij zuster Joanita (PAEDAC) die haar voorziet van eten en onderdak.

Khady vertelde ons dat omgaan met haar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ze heeft steeds de neiging om zichzelf terug op te sluiten en is bang voor alle indrukken die ze nu te verwerken krijgt. Bovendien had ze een band opgebouwd met enkele vrouwen die nu nog in de gevangenis zitten of werken en was het voor haar niet gemakkelijk om haar leven daar achter te laten.

Toch kijkt ze er enorm naar uit om een leven op te bouwen samen met haar kinderen, en daar wilden wij haar bij helpen. Naast Mohammed heeft zij nog twee andere kinderen die ze graag bij haar zou willen hebben. Tot op heden weet ze echter niet waar die twee kinderen zijn.

Khady vertelde ons dat ze graag een zaakje wilde beginnen in het verkopen van ‘zelf-geverfde-stoffen’, waar ze ook haar inkomen mee verwierf voor ze in de gevangenis belandde. Verder zou had ze graag een kamertje gehuurd, waar ze samen met haar zoontje kan gaan wonen. We hebben besloten om Khady 150 000CFA (230euro) te geven. Dit is iets meer dan ze eigenlijk vroeg, maar omdat Khady op dit moment echt niets heeft wisten we dat ze veel meer nodig had dan ze ons durfde vragen.

We hopen dat we Khady hebben kunnen helpen, en dat we de nieuwe start voor haar en Mohammed een beetje hebben kunnen vergemakkelijken.

Ook voor ons betekende het veel om een jongetje waar we zes maanden mee gewerkt hebben en aan gehecht geraakt zijn, samen met zijn sterke mama een duwtje in de rug te geven. We zijn er zeker van dat Khady haar uiterste best zal doen om te zorgen dat alles goed komt!

(rekening: 1146€-230€=916€)
Heel veel tevreden liefs,
Kris en Inse