Kris en Inse in Senegal

In het kader van de postgraduaatopleiding “Internationaal sociaal werken in mondiale context” vertrekken wij op 1 oktober 2006 naar Senegal. Wij zullen er gedurende 6 maanden werken en leven in een Frans-Senegalees project in Mbour.

maandag, maart 12, 2007

Nr 4 Fam. Touré

Beter een goede buur dan een verre vriend, zal ook de familie Touré gedacht hebben toen ze hoorden dat hun buurvrouw Alexandra aan hen had gedacht. Via haar kwamen wij immers met elkaar in contact. De familie Touré woont naast ‘Auberge Khady’ en zijn al jaren een vissersfamilie. Zowel vader als zoon hebben geen onderwijs gevolgd en hebben altijd geleefd van de visvangst. Doorheen de jaren echter, is hun visnet in een zeer slechte staat geraakt. Zonder visnet vissen, is jammer genoeg niet winstgevend genoeg om een hele familie te voeden, En hoewel ze dus de laatste jaren veel moeite hebben moeten doen om de eindjes aan elkaar te knopen, kwamen ze slechts zelden bij Alexandra aankloppen om hulp. Het zijn mensen die terecht trots zijn, doorbijters. Toch merkte Alexandra op dat ze het erg moeilijk hadden. Na enkele gesprekken werd duidelijk wat deze familie echt nodig had: materiaal om een visnet te maken. Een heel net kopen, was voor ons in eerste instantie wel een optie, maar omdat het vrij duur was (400 000CFA = 615euro) en de familie er graag zelf ook iets voor zou doen, besloten we om hen 200 000CFA te geven van jullie centjes, zodat ze zelf het nodige materiaal voor hun gloednieuwe visnet konden gaan kopen.

Omdat de visvangst geen sector is waar je iedere dag op kan rekenen en omdat Djeenaba, de vrouw des huizes, ook graag een beetje zelfstandigheid heeft (en wie zijn wij om de vrouwen die voor zichzelf willen opkomen in Senegal tegen te houden?!) hebben we besloten om ook haar een startkapitaaltje van 50 000CFA (=76euro) te geven voor een winkeltje van fruit, groeten, nootjes… voor haar deur. Zo kan de familie Touré in elk geval stilletjes beginnen dromen van een leven waarin ze niet telkens iedere CFA moeten omdraaien om hun kinderen te voeden, maar van een leven waar ze zelfs hun onderwijs kunnen betalen.

Ik heb zelden twee mensen zoveel dankbaarheid zien uitstralen. Ze hebben gevraagd om ieder van jullie heel hartelijk te bedanken, dus bij deze… We zijn er zeker van dat beide ouders hun uiterste best zullen doen om jullie centjes goed te besteden. We werden ook vriendelijk uitgenodigd om over enkele weken te gaan kijken hoe ze hun visnetten maken, en daarna een kijkje te gaan nemen bij één van hun eerste vangsten met hun nieuwe netten.

Rekening:
2640€
-193€ Omar
-107€ Daba
-308€ Fam. Touré
-76 € Djeenaba
Nog te besteden: 1956€


Heel veel groetjes,

Kris en Inse