Kris en Inse in Senegal

In het kader van de postgraduaatopleiding “Internationaal sociaal werken in mondiale context” vertrekken wij op 1 oktober 2006 naar Senegal. Wij zullen er gedurende 6 maanden werken en leven in een Frans-Senegalees project in Mbour.

zondag, maart 25, 2007

Nr.5: PAEDAC

Via Joke kwamen we in contact met Soeur Joanita, een Filippijnse zuster die we enkele weken geleden ontmoetten, waarbij ze ons vertelde wat haar organisatie, PAEDAC (Point d’accueil, d’ecoute et accompagnement – Punt voor opvang, een luisterend oor en begeleiding) inhoudt. Het is een organisatie die wij in de eerste plaats erg waarderen omwille van de alfabetiseringslessen die ze organiseert. Niet alleen omdat deze lessen gegeven worden door onze eigenste Joke en vele van de leerlingen tot onze Senegalese vriendengroep behoren, maar omdat het zeker een beginpunt is in de strijd tegen analfabetisme in Senegal. Wat hier immers een erg groot probleem is.

Een tweede werkterrein van PAEDAC is de begeleiding van vrouwen in moeilijkheden en vrouwen in de prostitutie. Zo helpt zuster Joanita vrouwen in de gevangenis, door hen voor te bereiden op wat na het gevangenisleven komt en hen vooral na hun vrijlating kansen te geven op een beter leven. Dit probeert ze door hen niet alleen van financiële middelen, maar ook van een luisterend oor, een onderdak en eten te voorzien.

Verder probeert ze ook de vicieuze cirkel van prostitutie te doorbreken. Samen met de vrouwen gaat ze op zoek naar andere interesses om van daaruit voor elk van hen een nieuw leven –buiten de prostitutie- te starten. Zo geeft ze meisjes van onze leeftijd, of zelfs jonger, onder andere de mogelijkheid om scholing te volgen, waardoor ze later hun inkomen kunnen verwerven als bijvoorbeeld kapster. Bovendien is het volgens ons ook een sterk punt dat PAEDAC ook sensibiliseert en vrouwen informeert over de gevaren van HIV.

PAEDAC is een kleine organisatie die onze (dus jullie) steun zeker verdient. Wij vinden het geweldig dat iemand als zuster Joanita, samen met haar enkele vrijwilligers, zoveel mooie initiatieven kan waarmaken. Omdat het zo’n kleine organisatie is, is het voor zuster Joanita niet altijd even gemakkelijk om aan middelen te komen. Hierdoor kan ze slechts een beperkt aantal vrouwen verder helpen, en dat terwijl de vraag naar haar hulp erg groot is.Zuster Joanita is een vrouw die tussen de mensen hier leeft, haar begeleidingen zeer intensief meemaakt en heel dicht bij de plaatselijke bevolking staat. Ze is een warme persoonlijkheid die met haar intelligentie, optimisme en haar hart voor Afrika een grote indruk op ons heeft nagelaten. Vandaar dat we haar honderd spaghetti’s (700euro dus) toevertrouwd hebben. Ze zal deze specifiek gebruiken om meisjes uit de prostitutie te helpen.

Onze laatste Senegalese dagen zullen we niet alleen vullen met in de zon liggen en souvenirs kopen, we zullen namelijk nog vijf personen aan dit lijstje toevoegen en we gaan Omar en Daba een bezoekje brengen.

Drukke groetjes uit Senegal,
Inse en Kris


(rekening: 1956€-700€=1256€)