Kris en Inse in Senegal

In het kader van de postgraduaatopleiding “Internationaal sociaal werken in mondiale context” vertrekken wij op 1 oktober 2006 naar Senegal. Wij zullen er gedurende 6 maanden werken en leven in een Frans-Senegalees project in Mbour.

woensdag, maart 07, 2007

Nr 3: Daba

Terwijl Inse onverwacht naar Kibic gestuurd werd, heb ik mij bezig gehouden met het ‘financiële’. Inse is op ‘village’ met alle jongeren. Samen zullen ze werken aan een project daar. Ze zal er ongetwijfeld een kort verslagje van schrijven als ze weer in de bewoonde wereld is.

Ik ben vandaag dus terug naar Saly getrokken, waar Alexandra samen met Daba Sene op mij zat te wachten. Daba is een jonge, sterke vrouw met vier kinderen. Haar man is alcoholverslaafde en houdt zich erg weinig bezig met zijn gezin. Zo krijgt Daba bijvoorbeeld slechts 750CFA (=1,15euro) per dag om eten, kleren, school… te betalen voor haar en haar kinderen. Wat erg jammer is, want Daba is echt een harde werkster. Om zelf wat centjes binnen te krijgen, gaat ze iedere week op weg naar Kaolack, een stad in het binnenland die ongeveer 100km van M’Bour ligt. Ze gaat daar blaadjes verkopen, die ze plukt ze in M’Bour. Deze bomen groeien enkel aan de kuststreek en de blaadjes brengen dus het meeste geld op in het binnenland. Daba brengt vaak drie of vier nachten door op straat, omdat ze dikwijls de blaadjes niet verkocht krijgt op één dag.

Doordat Daba zo vaak ver van huis is, kan zij onmogelijk voor haar kinderen zorgen. Daardoor komt het dat haar dochter van 16 jaar nu al een kind op de wereld gezet heeft. Daba had tot op heden echter geen andere keus. De blaadjes groeien hier gratis aan de bomen en ze kan er geld mee verdienen in Kaolock, hoe weinig het ook is.

Inse en ik hebben, met jullie geld, Daba van een startkapitaaltje voorzien van ongeveer 107euro. Met een klein deeltje hiervan kan ze alvast wat rijst, olie en eventueel vis kopen voor haar gezin. Het grootste gedeelte van het geld dient echter om naar Kaolack te reizen om daar een grote hoeveelheid verse aardnoten aan te kopen. Die aardnoten zal ze dan zelf bereiden (met zout of suiker) en zal ze verkopen in een kraampje dat ze voor haar eigen huisje in M’Bour zal zetten. Op die manier komen er niet alleen meer inkomsten binnen dan voordien maar kan Daba de energie die ze voordien in haar vier dagen Kaolack stak, nu in haar kinderen steken.

Foto’s heb ik nog niet kunnen maken, maar samen met Inse ga ik in de komende weken Daba zeker een bezoekje brengen, in het kraampje voor haar huis…

Groetjes,
Inse en Kris